Uco Bellevue Toren

Kantoorgebouw in Gent, Ledeberg

Renovatie van een kantoorgebouw

Het UCO Bellevue-gebouw in Ledeberg werd ontworpen door de Duitse architect Theodor Kelter. Hij kiest resoluut voor een modernistische stijl, en wellicht mede daardoor blijft de toren ook vandaag hedendaags ogen. De toren is van glas en aluminium en heeft veertien verdiepingen.

Boeiend weetje: Eind jaren 1950 koos de Union Cotonnière strategisch voor Ledeberg als nieuwe administratieve uitvalsbasis. De reden? Voorzitter baron Emile Jean Braun wist vooraf dat daar enkele jaren later de op- en afritten van de autostrade zouden komen. 

In het gebouw waren sinds 1959 de administratie, de research-, sales- en marketingafdelingen gevestigd, evenals verschillende expositieruimtes, conferentiezalen, een restaurant, een bar en een bibliotheek. Baron Braun had ook een eigen penthouse in het gebouw.

In 1991 voegde architect Jo Crepain een eerste uitbreiding aan het complex toe.

Vanaf 2002 onderging het hele complex ingrijpende wijzigingen, waaronder de bouw van twee nieuwe torens. De UCO-toren zelf bleef behouden, met enkele renovaties zoals de vervanging van de glazen vliesgevel.

Sinds UCO het gebouw heeft verlaten, nemen nieuwe bedrijven hun intrek in de toren.

Highlights

Type: Renovatie kantoorgebouw
Jaar: 2013
Status: Afgerond
Klant: Eigen beheer
Oppervlakte: ca. 11 307m²
Locatie: Gent, oprit E40 Ledeberg
Speciaal: Erfgoed

Gerenoveerd kantoorgebouw in Ledeberg

Extra info

Het interieur werd vorm gegeven door Brusselse ontwerpbureaus Ateliers Stéphane Jasinski (1907-2000) en l'Art Décoratif Céline Dangotte (1883-1975). Een groot deel van het meubilair met stukken van ook onder meer Knoll InternationalMies van der Rohe en Eero Saarinen werd in 1989 en 1992 door de directeur geschonken aan het Design Museum Gent.

Het dertiende verdiep is een parel. Baron Braun maakte van de bovenste verdieping zijn 'zomer'woning. Net als vele andere textielbaronnen had hij een kasteeltje buiten het stadscentrum, in Heusden meerbepaald, maar blijkbaar ruilde hij het van tijd tot tijd voor een verblijf op het dak van Gent. Terwijl de rest van het Bellevuecomplex met iconisch Knoll-meubilair werd ingericht, bleef de baron met een been in de achttiende-eeuwse interieurvormgeving steken. Het werd ingericht met lambrisering uit een oud Frans kasteel, met wandtapijten, er is zelfs een glazen orangerie. Met panoramisch zicht op de hele stad en de omgeving kan je niet anders dan je koning te rijk voelen.

Deze locatie heeft ruimtes te huur

Ontdek ze nu

Duin Residence

Een architecturale landmark met belvedère

lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws
wanneer er iets nieuws gelanceerd wordt…